Waar schaam jij je voor?

Deel je schaamte en ervaar wat het je oplevert!

6 mei 2016 door Sabijn Arts

Waar schaam jij je voor?


Breng je schaamte naar het licht door in verbinding te gaan met de ander.
De laatste paar weken tijdens coaching-sessies komt het onderwerp schaamte vaak ter sprake. Schaamte om je angsten of somberheid. Schaamte omdat je je slecht voelt en bang bent dat anderen daar niks mee kunnen. Schaamte omdat je het gek of stom vindt, wat je denkt of doet. Schaamte omdat je steeds in dezelfde patronen blijft vervallen en je vindt dat je het anders zou moeten kunnen. Schaamte over iets dat je hebt meegemaakt of wat je is overkomen.
Schaamte leidt vaak tot isolement. Dat stukje van jezelf houdt je liever verborgen, want als je omgeving dat van je ziet, wat zouden ze dan wel van je vinden? Word je dan afgewezen? Ben je dan nog wel leuk? Zit je wel ok in elkaar? Maak je er geen potje van? En dat isolement geeft dan weer extra lijden.
Juist dit ‘verborgen’ houden maakt het zwaarder en eenzaam. Door het te delen met iemand die je vertrouwt, een vriendin, je partner of misschien wel een coach, laat je het licht erop schijnen in contact met de ander. En dat is helend. Het geeft lucht, plaatst het in perspectief, en geeft erkenning van waar je doorheen gaat en wie je bent. En daarnaast zorgt het ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.
Deel je schaamte en ervaar wat het je oplevert!