In zes stappen van moeten naar bezielde doelen

Moeite om je gezondheidswensen voor 2015 vol te houden? In zes eenvoudige stappen naar inspirerende doelen die je met plezier bereikt.

10 februari 2015 door Sabijn Arts

Rengroep

Zo’n jaar of 10 geleden alweer liep ik 3 keer per week 45 minuten hard samen met mijn man, in de vroege ochtend, ongeacht wat voor weer het was. Nooit gedacht dat ik het zo leuk en lekker zou vinden om hard te lopen. We hebben dat een aantal jaar zo gedaan.

Na de komst van onze dochter Mila heb ik moeite gehad het hardlopen weer echt op te pakken. Het liep iedere keer in de trand van: beginnen, een tijdje lekker bezig zijn, klad er weer in, stoppen en dan deze cirkel weer opnieuw. Ik kwam daarbij niet op het punt van echt lekker te blijven rennen. En ook niet op het niveau waar ik was geweest.

In deze blog lees je over wat mij heeft geholpen om nu weer heerlijk aan het rennen te zijn. En wat jij kunt doen om ook jouw doelen vol vertrouwen te bereiken.

  1. Associeer
  2. Denk-om
  3. Kom in actie
  4. Versterk
  5. Tackle
  6. Vier

1. Associeer

Noteer je doel en schrijf ALLE positieve en negatieve associaties bij je doel op:

In mijn situatie

Doel: Weer 10km kunnen hardlopen twee keer per week.
Associaties: Ik val toch weer terug, saai in m’n eentje, strijd met m’n eigen mind die ik niet win, ik bereik nooit meer het niveau wat ik had, lekker veel energie, gevoel van strengheid dat omhoog komt als ik denk aan weer meer gaan rennen (en dat gevoel nu echt niet meer willen), heerlijke flow van rennen, me krachtig voelen, gevoel de wereld aan te kunnen, feeling alive, heerlijke gevoel van echt een lange afstand lekker kunnen rennen, lekker wat kilo’s eraf en weer naar fijn gewicht, er mooi uitzien, vrijheid dat je zelf kunt gaan wanneer je wilt, herinnering aan berghuttentocht in de Pyreneeën waarin ik hele goede conditie had door hardlopen.

2. Denk-om

Gebruik je associaties om JOUW eigen enthousiasmerende WEG te vinden

In mijn situatie

Mijn negatieve associaties hielpen me om te zien hoe ik het wel graag wilde aanpakken. Wat niet werkte is alleen rennen, ik vond het niet leuk genoeg en kwam daardoor ook voortdurend in strijd met mezelf die ik niet won. Met als gevolg dat ik weer stopte. Daarnaast had ik ook weer zin om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus ik besloot : ik ga een maand met een groep hardlopen, totdat ik weer op niveau ben en dan kan ik altijd zien of ik zelf verder ga of met groep blijf rennen. In de vorige actieve renperiode was ik streng met rennen voor mezelf en die vibe wilde ik er nu helemaal niet bij. Dus ik besloot: de sfeer moet gezellig zijn en niet te fanatiek, want ik wil dat het leuk blijft en het plezier voorop staat. Zodat het onderweg zijn ook aangenaam is en bij me past. M’n positieve associaties hielpen me met mijn motivatie om te beginnen.

3. Kom in actie

Praat erover met anderen, ga dingen uitproberen en gebruik je intuïtie hierbij.

In mijn situatie

Terwijl ik helder kreeg wat ik wilde, kwam er via Facebook een leuke foto van een rengroep voorbij, start in januari, in een maand naar 5 km en m’n intuïtie lichtte op. Dit voelde leuk, passend, betaalbaar en haalbaar. Dit wil ik doen. Zo gezegd, zo gedaan. Superleuke groep en begeleiding. Eind maart zit ik op 10 km!

4. Versterk

Versterk je enthousiasme door een bezield extra einddoel. Dit doel kan helemaal losstaan van het doel waar je mee bezig bent.

In mijn situatie

Heel veel meer energie en zin kreeg ik toen ik me bedacht dat ik voor mijn 40e verjaardag dit jaar heel graag weer een berghuttentocht met anderen wil gaan wandelen. Hier word ik zo blij van en krijg ik zoveel energie van, dat het me enorm helpt om hard te gaan lopen. Welk bezielde doel gaat jouw extra energie geven?

5. Tackle

Ken je zwakke momenten en bedenk vooruit wat je gaat doen als die zich aandienen.

In mijn situatie

Wat als de training uitvalt? Ik weet nu dat ik nog niet zover ben dat lekker in m’n eentje ga hardlopen. Ik weet ook dat ik dat misschien wel denk, maar dat ik het dan op het moment zelf niet ga doen. Dus besloot ik: Dan benader ik anderen uit de groep om toch te gaan hardlopen. Is nu één keer gebeurd en daar gingen we met 13 enthousiastelingen.

6. Vier

Slaak kleine en grote overwinningskreten, terwijl je bezig bent! Vier je momenten.

In mijn situatie

Mij zul je zien en horen juichen bij de finish van een training, of gewoon tijdens het hardlopen als ik voel wat m’n lijf nu alweer kan. Ik deel mijn blijdschap met anderen, heerlijke stimulerend alle feedback. En ben ondertussen ook naar leuke huttentochten aan het kijken. En als ik op die bergtop sta, zal ik zeker een fototje met jullie delen!