Is het makkelijk om je intuïtie te ontwikkelen?

16 november 2015 door Sabijn Arts

steve-jobs-quote-720x308px

Ik kan me nog goed herinneren dat ik zo’n 13 jaar geleden bij het Centrum voor Effectieve Intuitie van Carolina Bont bewust aan de slag ging met het ontwikkelen van mijn eigen intuïtie en gevoeligheid. De eerste oefeningen waren fijn en frustrerend tegelijk. ‘Is dit wel m’n intuïtie?’, ‘Wat betekent dit nou precies?’, ‘Ik krijg alleen gedachtes, bedenk ik die niet zelf?’, en ‘oh wat gaaf, er komt informatie!’ Een dierbaar proces van het steeds meer opengaan van mijn intuïtieve kanalen en het tegenkomen & doorleven van mijn eigen patronen, oude pijn, onzekerheid en oordelen naar mezelf. Gaandeweg de jaren ging ik meer op m’n intuïtie vertrouwen, kwamen m’n hoofd en gevoel meer in balans, ging ik meer in mijn eigen kracht staan, kreeg ik meer compassie naar mezelf en veranderde ik van koers in m’n werk en privé-leven.

Is het makkelijk om je intuïtie te ontwikkelen? Vanuit mijn eigen ervaring en dat van de mensen die ik coach zeg ik: ja en nee. Aan de éne kant is het makkelijk om contact te maken met je intuïtie. Vragen te stellen en antwoorden te krijgen. Je intuïtie te gaan herkennen. Aan de andere kant zul je merken dat je jezelf, je eigen persoonlijkheid, je eigen ervaringen en onzekerheden tegenkomt als je contact maakt met je intuïtie. Bijvoorbeeld: als je moeite hebt om te vertrouwen op je eigen gevoelens, dan zul je merken dat je ook moeite zult hebben je eigen intuïtieve ingevingen te vertrouwen. Als je bang bent voor de consequenties van wat je intuitie je te zeggen heeft, dan kan het zijn dat je moeite hebt de intuïtieve informatie toe te laten. Als je wilskracht heel sterk is en je veel in je hoofd zit, kan het zijn dat je moeite hebt om de subtiele signalen van je intuïtie op te merken en serieus te nemen. Intuïtieve ontwikkeling gaat dus hand in hand met persoonlijke ontwikkeling. Door op een hele voedende fijne manier met jezelf om te gaan, ondersteun je de ontwikkeling van je intuïtie. Door je, met compassie, bewust te zijn van je eigen patronen, te helen wat heling nodig heeft en los te laten of te veranderen wat niet meer past, zul je helderder je eigen intuïtie kunnen waarnemen en verrtrouwen. Door regelmatig te oefenen zul je merken dat het contact met je intuïtie steeds meer vanzelf gaat.

Voor mij gaat intuïtief leven over het vertrouwen in m’n innerlijke wijsheid, luisteren naar m’n hart, liefdevol contact met mezelf en anderen, echt zijn en het leven van mijn persoonlijke bijdrage aan de wereld. Het gaat over luisteren naar m’n lichaam i.p.v. naar m’n wilskracht.

Iedereen kan de antwoorden op kleine en grote vragen in zichzelf kan vinden. Door stil te worden, te durven luisteren naar je innerlijke stem en te leren je intuïtie bewust aan te spreken wanneer je daar behoefte aan hebt. En vervolgens de moed te hebben daarnaar te handelen. Je verbindt je dan met de koers van je hart in verbinding met de mensen en de wereld om je heen. Je krijgt een dieper vertrouwen in jezelf en jouw weg en wordt minder afhankelijk van de mening van anderen en de verwachtingen en normen uit de maatschappij, opvoeding of in jezelf. Je intuïtie verbindt je met fijne aandacht voor jezelf, meer compassie en helpt je in allerlei situaties de juiste keuzes te maken.

“Listening to the voice of your intuition — instead of the voice of your fears and others peoples wishes and instructions – will bring about over time a deap seated unwavering sense of profound integrity, creative inspiration and grounded soul purpose.” — Sonia Choquette